שאלות נפוצות

האם יש תופעות לוואי לטיפול בנוירופידבק?
טיפול בנוירופידבק הוא טיפול בטוח למדי. עם זאת, לעיתים ייתכנו תופעות מינוריות כמו הפרעות שינה או הגברת חרדות. בהינתן שהמטפל מנוסה ומיומן, הוא יידע איך לתקן מייד את פרוטוקול הטיפול בהתאם לתלונת המטופל.

האם ניתן לטפל בנוירופידבק במקביל לטיפול תרופתי ו/או טיפול התנהגותי?
ניתן בהחלט לעשות אימוני נוירופידבק תוך כדי טיפול תרופתי. עם זאת, אם מדובר בריטלין, רצוי להגיע לאימון ללא השפעה שלו, מכיוון שריטלין הוא מעורר ומביא את המוח למצב שאליו שואפים להגיע עם טיפול בנוירופידבק, כך שהאפקט של האימון עלול להיות מופחת אם נמצאים תחת השפעה של ריטלין.

האם נוירופידבק מסובסד ע"י קופות החולים?
לפי שעה טיפולי נוירופידבק לא מסובסדים, אבל קיימים ביטוחי בריאות פרטיים שעוזרים במימון.

מה ההבדל בין ביופידבק לנוירופידבק?
ביופידבק הוא התחום כולו. בביופידבק ה"מקובל", המטופל מקבל משוב על פעילות של מערכות פריפריאליות: טמפרטורה של האצבעות, הזעה, קצב לב וכדו'. בנוירופידבק מקבלים משוב על פעילות של מערכת העצבים המרכזית, כלומר המוח. הפעילות של המוח יכולה להימדד על-ידי גלי מוח-EEG או על-ידי זרימת דם ואז המכשיר נקרא HEG והוא דוגם קצב פעילות מטבולית.

כמה פגישות צריך כדי שהטיפול יצליח?
מספר הפגישות משתנה בהתאם לבעיה. מחקרים בעולם מלמדים, שלרוב מרגישים שיפור לאחר מספר קטן של מפגשים (עד 5) והשיפור הולך ומתעצם עם הפגישות. טיפולים בהפרעת קשב וריכוז דורשים כ-30 מפגשים, טיפולים בילדים בספקטרום האוטיסטי דורשים עד 60 פגישות. כל זה תלוי מאוד במטופל ובסוג הבעיה שלו.

האם אפשר לעשות אימון נוירופידבק לבד בבית?
אנחנו לא ממליצים על טיפולים בבית ומעדיפים שעל הטיפול ישגיח איש מקצוע שלמד את הנושא לעומק.

בני בכיתה ה' בעל הפרעות קשב והשנה התחיל לחץ סמוי מבית הספר לתת לו ריטלין.
אינני מתלהבת לתת לילד ריטלין, אולם נאמר לי לא פעם בבית הספר, כי לא מוכנים לקחת אחריות על הילד, בגלל שהוא "לא מטופל". מה עושים? האם נוירופידבק יכול להוות חלופה לריטלין?
נוירופידבק בהחלט יכול להיות חלופה לריטלין, אלא שההשפעה שלו היא לא מיידית. לוקח יותר זמן לראות תגובה לנוירופידבק לעומת תגובה לריטלין. עם זאת, התגובה לנוירופידבק היא שינוי עמיד וקבוע של המוח והתגובה לריטלין היא אד-הוק, כל זמן שהריטלין נמצא בדם.

בני בן 5 וחצי, עולה לכיתה א' בשנה הבאה.
תחושתי היא שהוא סובל מהפרעת קשב וריכוז. האם ניתן והאם נכון להתחיל לטפל בו בנוירופידבק?
אפשר להתחיל ואפילו רצוי בגיל צעיר, גילאי ארבע וחמש יכולים להתאים מאוד לטיפול הזה.

ביתי נוטלת ריטלין כבר שנתיים (כיום בת 8), אולם לאחרונה אני חשה כי התרופה הפסיקה להשפיע. הנוירולוג המליץ לנו לעלות מינון ואני מתלבטת ולא כ"כ מוכנה לעשות זאת. האם נוירופידבק יכול לעזור? האם יכול לפתור את הילדה מהצורך בריטלין?
לנוירופידבק פוטנציאל גבוה להוות תחליף לריטלין. עם זאת, כמו עם טיפול תרופתי, גם בשיטה זו צריך להתייחס לכל מקרה באופן אישי ולא כל מה שמתאים לאחד נכון ומתאים גם לאחר. מומלץ להגיע לאבחון ועל-פי מממצאיו לקבל החלטה לגבי הטיפול המיטבי.